Banany to jedne z najsmaczniejszych owoców, które świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, ciasteczek i innych słodkości, jakie możemy wymyślić w domu. Nie mają zbyt słodkiego smaku, dzięki czemu stanowią miłe przełamanie dla słodkiej czekolady, karmelu, czy masy.
Dlatego właśnie przedstawiamy wam dzisiaj prosty przepisy na pyszny deser bananowy.

Do przygotowania deseru bananowego potrzebujemy :

  • od 4 do 6 ciasteczek Oreo lub podobnych,
  • ugotowany budyń,
  • dwa banany,
  • sok z cytryny,
  • 200 gram śmietany 36%,
  • solonego karmelu,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • jedna łyżka ajerkoniaku.

Przygotowanie

Podane proporcje wystarczą na około 5-6 porcji deseru, zależnie od wielkości pucharków.
Zaczynamy przygotowanie deseru od pokruszenia ciastek. Następnie wsypujemy je do przygotowanych pucharków deserowych. Przygotowujemy jeden budyń, może być śmietankowy lub waniliowy, zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu. Po ugotowaniu możemy dodać do niego ajerkoniaku i soku z pomarańczy. Studzimy.
Solony karmel – sposób przygotowania niżej – podgrzewamy i dodajemy do niego masło orzechowe. W ten sposób powstanie sos do deseru.
Ostudzony budyń wylać na ciastka w pucharkach. Następnie obrać banany, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na budyń.
Ubijamy śmietanę. Gdy się ubije przykrywamy nią banany w pucharku. Całość polewamy sosem ze solonego karmelu.

Jak przygotować domowy solony karmel do deseru?

Solony karmel ostatnimi czasy to bardzo często dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Przygotowanego go samemu w domu jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Za to efekt, jaki nasze słodkości osiągną dzięki słonemu karmelowi jest niezastąpiony.
Do przygotowania słonego karmelu potrzebujemy :

  • 4 łyżki białego cukru,
  • ¼ szklanki wody,
  • 8 łyżek śmietanki 30% lub 36%,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli.

Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całej powierzchni dna cienką warstwą. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Gdy będzie brązowy wlewamy wodę i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Gotujemy przez chwilę i dolewamy śmietanki. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wszystko się połączy. Odstawiamy i przelewamy do miseczki. Solony karmel gotowy.