Nasz organizm jest atakowany każdego dnia przez wiele różnorakich szkodliwych substancji. Jednak natura jest doskonała i wyposażyła nas w mechanizmy obronne, które zapewniają naszemu ciału ochronę przed zagrożeniem. Taką swoistą ochroną są antyoksydanty, do których należą witaminy C, E, A, niektóre witaminy z grupy B, oraz minerały: cynk, selen, bioflawonoidy, cysteina, a także enzymy o właściwościach przeciwutleniających. Pośród wielu zewnętrznych zagrożeń wyróżniają się wolne rodniki, będące jednocześnie obrońcą i niszczycielem naszej odporności. Są to substancje, które wytwarzają komórki naszego ciała kiedy zostaną narażone na działanie substancji szkodliwych, wirusów i bakterii. Po wytworzeniu cząsteczek wolnych rodników w celu swej własnej ochrony, nasze komórki stają się same celem ich ataku i muszą się temu aktywnie przeciwstawić. Jest to możliwe z pomocą przeciwutleniaczy
składających się ze związków uważanych za pogromców wolnych rodników.

Jaka jest rola antyoksydantów w diecie.

Przede wszystkim antyoksydanty ochraniają niezabezpieczone komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Niszczą bakterie i grzyby powodujące zakażenia i choroby w naszym organizmie, chronią komórki przed zmianami nowotworowymi, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek w organizmie. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek i plam ma skórze. Wzmacniają odporność organizmu.

Skąd się biorą wolne rodniki.

Wolne rodniki powstają w organizmie pod wpływem działania niektórych szkodliwych substancji, takich jak:

  • zanieczyszczenia pochodzące z powietrza,
  • zanieczyszczenia ze skażonej wody,
  • z zanieczyszczonego pożywienia,
  • z każdego źródła emitującego promieniowanie, np. komputera, telewizora czy smartfona
  • z aldehydu octowego znajdującego się w dymie papierosowym, aldehyd pojawia się także w wątrobie po spożyciu alkoholu
  • powstają na skutek utleniania pożywienia,
  • tworzą się w zjełczałym pożywieniu, głównie tłuszcz i oleje zjełczałe,
  • powstają niemal zawsze w procesie smażenia.